Wszystko przez \(\log^2 (\pi a)\) Dlatego tyle siedziałem nad tymZ tym logarytmem wiedziałem, że wzór skróconego mnożenia , ale nie mogłem znaleźć ^ ^
Matura próbna R 2012 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
skąd wziąłeś długość h ? ? dokładniej ?kamil13151 pisze:Zad. 5
Teraz miałem wielki problem, ale się udało. Skorzystamy, ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego: \(h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \Leftrightarrow a= \frac{2 \sqrt{3} }{3}h\)
\(h=|-9-x^2+6x|\) - ładnie się zwija
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
Szukamy punktu o współrzędnych \(A=(x;x^2-6x)\)
Także \(h=|C_y-A_y|\), bo podstawa jest równoległa do osi OX, dlaczego?
Także \(h=|C_y-A_y|\), bo podstawa jest równoległa do osi OX, dlaczego?
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
Czytaj ze zrozumieniem:KamilWit pisze:mówisz, że podstawa trójkata będzie na osi OX ? Czemu ?
w sensie te dwa pozostałe boki ??
bo podstawa jest równoległa do osi OX
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
Narysuj parabolę, oznacz punkt C i szukaj wysokość. Z małej ilości, tzn?
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
to już nie ..kamil13151 pisze:Szukamy punktu o współrzędnych \(A=(x;x^2-6x)\)
to czaje skąd
Także \(h=|C_y-A_y|\), bo podstawa jest równoległa do osi OX, dlaczego?
Czemu musi być akurat równoległa do osi OX ? Co nam daję wiedza , że jest równoległa ?
czemu we wzorze nie ma np. z punktu A iksa ?
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
Bo punkt C jest w wierzchołku i odległość do punktu B i A będzie identyczna, także musi być równoległa.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
tu nie powinno być tak:kamil13151 pisze:11. \(\frac{1}{2} ab \sin \alpha = \frac{1}{4} ab \Leftrightarrow \sin \alpha = \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha= 60^{\circ}\)
Z tw. cosinusów mamy: \(c^2+a^2+b^2-2ab \cdot \cos 30^{\circ}\), więc \(c= \sqrt{a^2+b^2- \sqrt{3}ab }\)
\(\frac{1}{2} ab \sin \alpha = \frac{1}{4} ab \Leftrightarrow \sin \alpha = \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha= 30^{\circ}\)
a jak sinus 30 , to cosinus z 60.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Matura próbna R 2012 zadania
8. Oblicz, dla jakich wartości parametru \(k\)punkt przecięcia się prostych o równaniach \(y=-x\) , \(y=x+k\) należy do koła o nierówności \((x+1)^2+(y+1)^2 \le 10\).
9. Wiadomo, że pierwiastkami wielomianu \(W(x)=x^3+ax^2+bx+6\) są liczby -1 i 2. Rozwiąż nierówność \(W(x)>0\).
10. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \((m-1)x^2+2(m+1)x+m+4=0\) ma jedno rozwiązanie.
Ile Ci wyszyło w 8?
9. Wiadomo, że pierwiastkami wielomianu \(W(x)=x^3+ax^2+bx+6\) są liczby -1 i 2. Rozwiąż nierówność \(W(x)>0\).
10. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \((m-1)x^2+2(m+1)x+m+4=0\) ma jedno rozwiązanie.
Ile Ci wyszyło w 8?
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
hmm coś tam wiecej niz 4,5 a mnie niz -5 cos w tym stylu ..
ogolnie kolo w x = - 1
do x = - 11 i x = 9
- 2x = k
i szualem przedzialu takiego.
ogolnie kolo w x = - 1
do x = - 11 i x = 9
- 2x = k
i szualem przedzialu takiego.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 19:47 przez KamilWit, łącznie zmieniany 1 raz.