problem z ciągiem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ra86
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 lis 2011, 13:54
Podziękowania: 8 razy

problem z ciągiem

Post autor: ra86 »

siemka, mam pewien problem z poniższym ciągiem:

\(\lim_{x\to \infty } \sqrt[n]{\frac{3^n + 2^n}{5^n + 4^n}}\)

nie wiem nawet jak dobrać się do tego zadanka, pomoże ktoś??
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\sqrt[n]{\frac{3^n+2^n}{5^n+4^n}}=\frac{3}{5}\cdot\sqrt[n]{\frac{1+(\frac{2}{3})^n}{1+(\frac{4}{5})^n}} \to \frac{3}{5}\cdot1=\frac{3}{5}\)
ra86
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 lis 2011, 13:54
Podziękowania: 8 razy

Re: problem z ciągiem

Post autor: ra86 »

a mogę wiedzieć skąd się wzięło to \(\frac{3}{5}\) przed pierwiastkiem i co się później dzieje z ułamkami pod pierwiastkiem w liczniku i mianowniku?? Sorry za głupie pytania ale poprostu chce zrozumieć pewne kwestie niż tylko przepisać :)
ODPOWIEDZ