Stopa zwrotu - finanse przedsiębiorstw

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewcia180722
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 lis 2011, 20:54
Płeć:

Stopa zwrotu - finanse przedsiębiorstw

Post autor: ewcia180722 »

Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka:

Stopa dyskontowa, dla której NPV projektu ma najniższą wartość dodatnią wynosi 6%. Nakład inwestycyjny wynosi 9700 PLN. Wolne przepływy pieniężne wynoszą odpowiednio 6450 PLN w pierwszym roku, 4230 PLN w drugim roku i 3275 PLN w trzecim. Wewnętrzna stopa zwrotu wynosi?
ewcia180722
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 lis 2011, 20:54
Płeć:

Post autor: ewcia180722 »

Rozwiązałabym to następująco:
NPV = - 9700 + 6450/1,06 + 4230/ (1,06)^2 + 3275/ (1,06)^3 = 2899,34
dla r = 23% NPV = 99,79
dla r = 24% NPV = -29,66

więc stopa zwrotu wynosi:
IRR = 23 + (99,79 / 99,79+29,66) = 23,77 %

czy dobrze to rozwiązałam??
ODPOWIEDZ