Funkcje trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatos7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2009, 22:09
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Funkcje trygonometryczne

Post autor: agatos7 »

Jak to sie oblicza? Prosze o wytlumaczenie na podanych przykładach.

1. W trójkacie prostokatnym ABC a=3, b=4, c=4. Oblicz Sin. Alfa
2. W trojkacie prostokatnym ABC a=6, b=8, c=10. Oblicz Cos. alfa
3. W trójkacie prostokatnym ABC a=3 b= 3 pierwiastka z 3 c=6. Oblicz tg. alfa
4.W trójkącie prostokontnym ABC A= 4 pierwiastka z 3 B=4 C=8. Oblicz ctg. alfa
5. Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych wiedzac ze sin. alfa = trzy piąte i alfa jest kątem ostrym.
6. Oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc ze cos. alfa =pięć trzynastych jest kątem ostrym.
7. Skontruj kąt ostry alfa, wiedzac ze tg alfa = trzy czwarte
8. Skonstruj kąt ostry alfa, wiedząć ze ctg. alfa=pięć dwunastych
9. Czy istnieje tg. alfa gdy cos alfa = jedna druga a sin alfa =dwie trzecie. Odpowiedz uzasadnij.
10.Podaj wartosci trygonometrycznych dla kontow ostrych trojkata prostokatnego o bokach 6cm, 8cm, 10cm.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz definicję sin, cos , tg i ctg kąta?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ