Położenie punktu podziału odcinka

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emilcia2424
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 mar 2011, 14:47
Podziękowania: 8 razy

Położenie punktu podziału odcinka

Post autor: emilcia2424 »

W trójkącie ABC znane są współrzędne wierzchołków A=(1,-1,0), B=(5,7,3) oraz punktu przecięcia środkowych S=(2,4,0). Wyznaczyć współrzędne wierzchołka C.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek ciężkości trójkąta ma współrzędne będące średnimi arytmetycznymi współrzędnych wierzchołków.
\(C+(x,y,z)\\
\frac{1+5+x}{3}=2\;\;i\;\;\;\frac{-1+7+y}{3}=4\;\;\;\;i\;\;\;\frac{0+3+z}{3}=0\)

Oblicz x,y,z.
Otrzymasz współrzędne punktu C.
\(C=(0,6,-3)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ