\(a_n= \frac{n+1}{n}
b_n= \sqrt{n^2+2n} -n
c_n=5^n-3^n-2^n\)
Zbadaj monotonicznośd i ograniczonośd ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Zbadaj monotonicznośd i ograniczonośd ciągu:
\(b_n= \sqrt{n^2+2n} -n=\frac{(\sqrt{n^2+2n} -n)(\sqrt{n^2+2n} +n)}{\sqrt{n^2+2n} +n}=\frac{n^2+2n-n^2}{\sqrt{n^2+2n} +n}=\frac{2n}{\sqrt{n^2+2n} +n}=\frac{2}{\sqrt{1+\frac{2}{n}} +1}\)
ze wzrostem \(n\) maleje mianownik, czyli ułamek rośnie, mamy \(a_n\in\[\frac{2}{\sqrt{3} +1},1\)\)
ze wzrostem \(n\) maleje mianownik, czyli ułamek rośnie, mamy \(a_n\in\[\frac{2}{\sqrt{3} +1},1\)\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Zbadaj monotonicznośd i ograniczonośd ciągu:
\(c_n=5^n-3^n-2^n=5^n\[1-\(\frac{3}{5}\)^n-\(\frac{2}{5}\)^n\]\)
\(\(\frac{3}{5}\)^n\) i \(\(\frac{2}{5}\)^n\) są malejące, czyli \(1-\(\frac{3}{5}\)^n-\(\frac{2}{5}\)^n\) jest rosnący, więc \(c_n\) to iloczyn dwóch nieujemnych ciągów rosnących, więc jest rosnący i \(c_n\in[0,\infty)\)
\(\(\frac{3}{5}\)^n\) i \(\(\frac{2}{5}\)^n\) są malejące, czyli \(1-\(\frac{3}{5}\)^n-\(\frac{2}{5}\)^n\) jest rosnący, więc \(c_n\) to iloczyn dwóch nieujemnych ciągów rosnących, więc jest rosnący i \(c_n\in[0,\infty)\)