Witam proszę o pomoc w takim oto zadaniu:
Student trzymający w rozpostartych rękach ciężarki obraca się względem pionowej osi siedząc na krzesełku obrotowym z okresem 2s. Przyjmijmy, że student siedzi na krzesełku obrotowym w ten sposób, że oś obrotu stanowi jednocześnie jego oś symetrii. Jaką pracę musi wykonać student, aby przeciągnąć ciężarki z odległości 0,7m na odległość 0,1m do osi obrotu? Student trzyma w każdej ręce ciężarek o masie 3kg. Załóżmy, że moment bezwładności studenta względem osi obrotu jest stały i wynosi 0,6kgm^2.
bryła sztywna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: bryła sztywna
\(I=0,6\ kg\cdot m^2
m=3\ kg
r_1=0,1\ m
r_2=0,7\ m
T=0,2\ s
W=?
\omega_1=\frac{2\pi}{T}
L_1=L_2
(I+2mr_1^2)\omega_1=(I+2mr_2^2)\omega_2
\omega_2=\frac{I+2mr_1^2}{I+2mr_2^2}\omega_1
E_{k2}=E_{k1}+W
W=E_{k2}-E_{k1}=\frac{(I+2mr_2^2)\omega_2^2}{2}-\frac{(I+2mr_1^2)\omega_1^2}{2}\)
m=3\ kg
r_1=0,1\ m
r_2=0,7\ m
T=0,2\ s
W=?
\omega_1=\frac{2\pi}{T}
L_1=L_2
(I+2mr_1^2)\omega_1=(I+2mr_2^2)\omega_2
\omega_2=\frac{I+2mr_1^2}{I+2mr_2^2}\omega_1
E_{k2}=E_{k1}+W
W=E_{k2}-E_{k1}=\frac{(I+2mr_2^2)\omega_2^2}{2}-\frac{(I+2mr_1^2)\omega_1^2}{2}\)