granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilina
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 10 cze 2011, 19:29
Podziękowania: 57 razy
Płeć:

granica ciągu

Post autor: anilina »

mam zadanie:
\(\lim_{n\to \infty } (\frac{3n+1}{3n+2}) ^{6n}\)

w odpowiedziach jest \(e^{-2}\) ,a mnie cały czas wychodzi \(e^{-6}\)
pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\lim_{n \to \infty} (\frac{3n+1}{3n+2})^{6n} =\lim_{n \to \infty} (1-\frac{1}{3n+2})^{6n}=\lim_{n\to \infty}[(1+\frac{1}{-3n-2})^{-3n-2}]^{\frac{6n}{-3n-2}}=e^{\lim_{n\to \infty} \frac{6n}{-3n-2}}=e^{-2}\)
ODPOWIEDZ