zadanie ze statystyki opisowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seline
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 19 wrz 2009, 22:48
Podziękowania: 38 razy

zadanie ze statystyki opisowej

Post autor: seline »

Prosiłabym o sprawdzenie zadania, gdyż w szczególności 2 punktów nie jestem pewna..
W pewnym przedsiębiorstwie zbadano staż pracy pracowników:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (4.46 KiB) Przejrzano 1089 razy
1. Ile wynosi przeciętny staż pracy?
- przedziały klasowe są otwarte więc wyznaczyłam mediane
\(Me=10+ \frac{5}{51} * (75-58)= 11,67 [lat]\)
2.Pracodawca posiada dodatkowe środki pieniężne, które chciałby przeznaczyć na szkolenie młodych pracowników. Środków wystarczy dla 10% zatrudnionych. Jaki staż pracy kwalifikuje pracownika do udziału w szkoleniu?
Obliczyłam, że 10% ze 150= 15 więc stażem kwalifikującym pracownika do udziału w szkoleniu jest ten poniżej 5 lat.
3. Dodatkowe środki pieniężne pracodawca postanowił przeznaczyć na premię dla pracowników najdłużej pracujących w firmie. Pieniędzy wystarczy na premię dla 13% zatrudnionych. Pracownicy, z jakim stażem otrzymają premię?
Obliczyłam kwartyl 3
\(Q_3 = 15 + \frac{5}{21} * (112,5-109)= 15,83\)
Oznacza to, że 20 osób pracuje w firmie powyżej 15,83 lat, a więc 13% ze 20= 2,6 [osób]
Przyznam, że nie jestem tego kompletnie pewna, ale nie wiem jak inaczej to obliczyć..
4. Jakie jest zróżnicowanie stażu pracy?
\(Q_1= 5+ \frac{5}{35} * (37,5-23) = 7,07
Q= \frac{15,83-7,07}{2}= 4,38
V= \frac{4,38}{11,67} * 100%= 37,53 %\)

Oznacza to, że jest duże zróżnicowanie stażu pracy.

Z góry dziękuje;)[/color]
ODPOWIEDZ