granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

granica ciągu

Post autor: mcmcjj »

Korzystając z twierdzeń o arytmetyce granic ciągów obliczyć granicę \(\lim_{n\to \infty } \frac{(n^{20}+2)^{3}}{(n^{3}+1)^{20}}\).
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

3 dni temu to pisałam na drugim forum ...

Zauważ, że po podniesieniu do potęgi pierwszy wyraz licznika to \(\left( n^{20}\right)^3=n^{60}\), a pierwszy wyraz mianownika to \(\left( n^3\right)^{20}=n^{60}\). Dzieląc przez najwyższą potęgę, czyli \(n^{60}\) otrzymamy granicę równą \(1\), bo pozostałe składniki dążą do zera.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To samo ale innymi słowami :
Zarówno licznik, jak mianownik to wielomiany. Na granicę ma wpływ wyłącznie współczynnik przy najwyższej potędze. W liczniku wynosi on 1, a w mianowniku ... też 1 .
no to \(\lim_{n\to \infty } \frac{(n^{20}+2)^{3}}{(n^{3}+1)^{20}}= \frac{1}{1}=1\).
ODPOWIEDZ