logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

logarytmy

Post autor: Susanna »

log2pierwiastki z 2 X = -3
x = (2 pierwiastki z 2) do potęgi -3
I dalej nie umiem...przepraszam, ale nie wiem jak pisac wzory an forum, nie wychodzi mi
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(x=(2\sqrt {2})^{-3} = (2^{\frac 3 2})^{-3}=2^{-\frac 9 2}=\frac 1 {2^{\frac 9 2}}=\frac 1 {2^{4+\frac 1 2}}=\frac 1 {2^4\cdot 2^{\frac 1 2}}=\frac 1 {2^4\cdot \sqrt {2}}=\frac {\sqrt {2} } {32}\)
ODPOWIEDZ