liczby zespolone, macierze, odwzorowania macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karol92
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 kwie 2011, 15:58
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

liczby zespolone, macierze, odwzorowania macierzowe

Post autor: Karol92 »

1. Znaleźć rzeczywistą część równania:
\(z^{4}+4z^{2}-16z+16=0\) zawartego w obszarze
{\(z: \pi \le arg ( \frac{1+i}{ \overline{z}}) \le 2 \pi\)}

2.Znaleźć macierz odwzorowania liniowego \(f: R^3 \to R^2\) jeżeli \(f(1,0,0)= (1,2)\)\(f(2,1,1)= (3,2)\), \(f(0,1,0)=(1,3)\)
o ile bazy są: {\((1,1) (1,2)\)}{\((1,0,0)(2,0,2)(0,1,0)\)}

3.Obliczyć det \([a_{ij}]\) stopnia 5 jeśli tylko elementy na przekątnych mogą być różna od 2 i wynoszą \(a_{ij}= 3i-2j+4\)

4. Rozłożyć na ułamki proste \(f(x)= \frac{x^6+4x^4}{(x+2)(x^4-16)}\)

Głównie chodzi mi o 1,2 i 3 ale jakby ktoś wszystkie pokazał jak rozwiązać byłbym bardzo wdzięczny
ODPOWIEDZ