Ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciąg geometryczny
Mam zadanko z ciągiem geometrycznym, dzięki za pomoc.
Rozwiąż równanie:
\((x-2) + (x-2)^2 + (x-2)^3+...+...=1,5x-3\)
Rozwiąż równanie:
\((x-2) + (x-2)^2 + (x-2)^3+...+...=1,5x-3\)
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Składniki lewej strony tworzą nieskończony ciąg geometryczny, w którym \(\ \ a_1=x-2\ \ \ i\ \ \ q=x-2\)
Suma istnieje, jeżeli\(\ \ |q|<1\ \ \ czyli\ \ \ |x-2|<1\ \\)stąd\(\ \ -1<x-2<1\ \ \\)więc\(\ \ \ 1<x<3\ \ czyli\ \ x\in (1;3)\)
Jeżeli\(\ \ x\in (1;3)\ \ to\ \ \frac{x-2}{1-(x-2)}\ =\ 1,5\ -\ 3\)
Rozwiąż równanie
odp.:\(\ \ x=2\ \ lub\ \ x=2\frac{1}{3}\)
Suma istnieje, jeżeli\(\ \ |q|<1\ \ \ czyli\ \ \ |x-2|<1\ \\)stąd\(\ \ -1<x-2<1\ \ \\)więc\(\ \ \ 1<x<3\ \ czyli\ \ x\in (1;3)\)
Jeżeli\(\ \ x\in (1;3)\ \ to\ \ \frac{x-2}{1-(x-2)}\ =\ 1,5\ -\ 3\)
Rozwiąż równanie
odp.:\(\ \ x=2\ \ lub\ \ x=2\frac{1}{3}\)
Policzyłem jeszcze raz mnożąc przez mianownik i wyszło mi tak jak wam ale jak liczyłem poprzez znalezienie wspólnego mianownika to wychodziło mi tak jak napisałem, nie wiem co źle zrobiłem,
liczyłem tak:
(x-2)/(3-x)-[3/2x(3-x)/(3-x)]+3=0;
z tego wychodzi :
(x-2)-(9/2x-3/2x^2)+3.
Noi z tego wychodzi delta 25/4 i pierwiastki 2 i 1/3
może mi ktoś powiedzieć gdzie zrobiłem błąd?
liczyłem tak:
(x-2)/(3-x)-[3/2x(3-x)/(3-x)]+3=0;
z tego wychodzi :
(x-2)-(9/2x-3/2x^2)+3.
Noi z tego wychodzi delta 25/4 i pierwiastki 2 i 1/3
może mi ktoś powiedzieć gdzie zrobiłem błąd?
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Liczba 2 spełnia to równanie. przecież\(\ \ 2\in(1;3)\)
\(L=(2-2)+(2-2)^2+(2-2)^3+...=0\)
\(P=1,5\cdot 2-3=3-3=0\)
\(L=P\)
\(L=(2-2)+(2-2)^2+(2-2)^3+...=0\)
\(P=1,5\cdot 2-3=3-3=0\)
\(L=P\)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, 21:46 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.