Banknoty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Banknoty

Post autor: anka »

Poziom szkoły podstawowej (więc bez równań, a tym bardziej układów równań)

Sprzedawca miał w kasie 40 sztuk banknotów: pięćdziesięciozłotowych i dziesięciozłotowych razem. Połowę banknotów 50-złotowych rozmienił na banknoty 10-złotowe. Ma teraz w kasie łącznie 60 banknotów. Ile jest wśród nich banknotów 10-złotowych?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Za każdy banknot \(50\) zł dostajemy \(5\) banknotów \(10\) zł, czyli przybywa \(4\). Przybyło \(20\) banknotów, zatem wymieniliśmy \(5\) banknotów, więc zostało jeszcze \(5\), czyli banknotów \(10\) zł jest \(55\).
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A jaki zapisz rachunkowy?

Prawdę mówiąc Kuratorium podało w kluczu błędne rozwiązanie i nie wiem czy takie rozwiązanie opisowe byłoby zaliczone.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: Banknoty

Post autor: octahedron »

\(5-1=4
20:4=5
5\cdot 2=10
10-5=5
60-5=55\)


razem z opisem chyba wystarczy
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Banknoty

Post autor: anka »

Dziękuję.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ