zbadać zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ankaaa993
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 09 lip 2009, 14:52
Podziękowania: 62 razy

zbadać zbieżność szeregu

Post autor: ankaaa993 »

\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{{sin( \frac{ \pi }{2+ \pi ^{n})}}}{ {{23^{n}}}}\)

to \(23^{n}\) powinno być w mianowniku..
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

CZy to tak miało być ?
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{sin{ \frac{ \pi }{2+ \pi ^n}}} {23^{n}}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

eee,chyba nie, bo wtedy za łatwo:\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{sin{ \frac{ \pi }{2+ \pi ^n}}} {23^{n}} \le \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1} {23^{n}}\) i wyrazy są nieujemne wiec na mocy kryterium porównawczego - zbieżny
ankaaa993
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 09 lip 2009, 14:52
Podziękowania: 62 razy

Post autor: ankaaa993 »

tak miało być, tylko nie wiem co z tym sinusem..
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jest niewiększy od jedności :D
ODPOWIEDZ