Makroekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Madeline9129
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2011, 15:23

Makroekonomia

Post autor: Madeline9129 »

1.W hipotetycznym kraju prognozowane na 1996r. podstawowe wskaźniki makroekonomiczne kształtują się w następujący sposób: zmiana GNP-2,5%, stopa bezrobocia 17,5%, stopa inflacji 3,5%, przyrost krajowej podaży pieniądza M1+4,0%, średnie wynagrodzenie ( w ujęciu normalnym) +2,0%, deficyt budżetowy 0,5% GNP. W 1996r. mają obowiązywać skale podatkowe: podatek dochodowy od osób fizycznych (21%, 35%, 45%, 55%), podatek dochodowy od osób prawnych (47%), podatek VAT 25%, akcyza (od 60% do 1500%)
a)Z jakimi problemami makroekonomicznymi boryka się opisany powyżej kraj?
b)Czy w opisanym powyżej kraju powinna być stosowana ekspansywna, czy restrykcyjna polityka budżetowa?
c)Jak należałoby zmienić wydatki i podatki (dochody budżetowe), aby przezwyciężyć/ograniczyć istniejące problemy makroekonomiczne?

2.Gospodarkę hipotetycznego kraju możemy opisać w następujący sposób:
C= 100+0,9Yd, gdzie Yd- dochody dyspozycyjne, I=300 bln, G=200bln, t=0,2
A)proszę określić poziom dochodu (Y) równowagi
B)jaką wartość przyjmuje mnożnik?
C) Jeżeli wydatki rządowe (G) wzrosną do 300bln, jak zmieni się poziom dochodu równowagi?

3. Wydatki rządowe na dobra i usługi wynoszą 100bln. Płatności transferowe kształtują się na poziomie 10% dochodu narodowego (Y). Stopa podatków bezpośrednich jest równa 30%.
a)Proszę przedstawić na wykresie wydatki rządowe(G) oraz krzywą podatków netto (NT)
b)Przy jakim poziomie dochodu narodowego budżet jest zrównoważony?
c)Przy jakim poziomie dochodu narodowego występuje deficyt budżetowy?
d)Przy jakim poziomie dochodu narodowego występuje nadwyżka budżetowa?
e)Jakie byłoby saldo budżetu, gdyby dochód narodowy ustalił się na poziomie 600bln?
ODPOWIEDZ