aksjomaty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

aksjomaty

Post autor: kaziolo »

Korzystając tylko z aksjomatów ciała, wykazać, że:
1.jeśli \(x+y=x\), to \(y=0\)
2.jeśli \(x \cdot y=x\), to \(x=0\) lub \(y=1\)
3.\(x \neq y\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(x+z \neq y+z\)
4. jeśli \(z \neq 0\), to \(x \neq y\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(x \cdot z \neq y \cdot z\)
ODPOWIEDZ