Funkcje, zadania, matura.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Zaczynam sie przygotowywac do czekajacej mnie matury rozszerzonej w 2009 roku :)

Poprosze o rozwiazanie. Bardzo dziekuje.

3.5 c) Dane sa funkcje f(x)= x^2 +3x i g(x)= 2x+6 ; rozwiaz nierownosc f(x+1) <= g(3x-1)

3.7 wyznacz dziedzine funkcji:
fx= x/x^2+x, fx= x^2-1/x^2+1, fx= Pierw x-3 + pierw 3-x,
fx= pierw x+1/ pierw x, fx= pierw z calosci x+1/x

3.18 wykres funkcji fx= 2x^2 + 3x +4 przesunieto o wektor v. Wyznacz wzor funkcji, ktorej wykres otrzymano, jesli:
a) v=[0,3].

3.20 funkcja f okreslona jest wzorem fx=x^2+x+1. znajdz wzor funkcji g, ktorej wykres otrzymamy:
d) przesuwajac wykres funkcji o wektor [-1;-3], a nastepnie otrzymany wykres przeksztalcajac w symetrii wzgledem osi OY
e) dokonujac obu przeksztalcen z punktu d), ale w odwrotnej kolejnosci,

3.21 W wyniku jakiego przeksztalcenia (lub przeksztalcen) wykresu funkcji fx=x^4 + 3x mozna otrzymac wykres funkcji g, jezeli
a) g(x)= (x-5)^4 +3(x-5)-5
c) gx= Wartosc bezwzgledna x^4 +3x+1 wart bezwzgledna
d) x^4+3 wartos bezw x wart bezwzgle


3.28 Samochod jadacy autostrada pali 5,6 litra paliwa na 100km. Napisz wzor funkcji s okreslajacej przebyta droge ( w kilometrach) w zaleznosci od zuzytego paliwa p (w litrach).

Odpowiedz s(p)= 125/7 p - prosze o wytlumaczenie jak sprawnie do tej odpowiedzi dojsc i jak rozwiazywac podobne zadania


WIELKIE DZIEKI.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2008, 12:27 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:3.5 c) Dane sa funkcje f(x)= x^2 +3x i g(x)= 2x+6 ; rozwiaz nierownosc f(x+1) <= g(3x-1)
http://www.zadania.info/5296444
3.7 wyznacz dziedzine funkcji:
fx= x/x^2+x, fx= x^2-1/x^2+1, fx= Pierw x-3 + pierw 3-x,
fx= pierw x+1/ pierw x, fx= pierw z calosci x+1/x
http://www.zadania.info/1763863
3.18 wykres funkcji fx= 2x^2 + 3x +4 przesunieto o wektor v. Wyznacz wzor funkcji, ktorej wykres otrzymano, jesli:
a) v=[0,3].
http://www.zadania.info/8939747
3.20 funkcja f okreslona jest wzorem fx=x^2+x+1. znajdz wzor funkcji g, ktorej wykres otrzymamy:
d) przesuwajac wykres funkcji o wektor [-1;-3], a nastepnie otrzymany wykres przeksztalcajac w symetrii wzgledem osi OY
e) dokonujac obu przeksztalcen z punktu d), ale w odwrotnej kolejnosci,
http://www.zadania.info/2335345
3.21 W wyniku jakiego przeksztalcenia (lub przeksztalcen) wykresu funkcji fx=x^4 + 3x mozna otrzymac wykres funkcji g, jezeli
a) g(x)= (x-5)^4 +3(x-5)-5
c) gx= Wartosc bezwzgledna x^4 +3x+1 wart bezwzgledna
d) x^4+3 wartos bezw x wart bezwzgle
http://www.zadania.info/3996252
3.28 Samochod jadacy autostrada pali 5,6 litra paliwa na 100km. Napisz wzor funkcji s okreslajacej przebyta droge ( w kilometrach) w zaleznosci od zuzytego paliwa p (w litrach).
http://www.zadania.info/9950884
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje za pomoc
ODPOWIEDZ