Otrzymanie szóstek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 148
- Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
- Lokalizacja: rączki
- Podziękowania: 147 razy
- Płeć:
Otrzymanie szóstek
Co jest bardziej prawdopodobne:otrzymanie co najmniej jednej szóstki w 6 rzutach kostką, co najmniej dwóch szóstek w 12 rzutach czy co najmniej trzech szóstek w 18 rzutach?
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
1.
\(\overline{\overline{\Omega }} =6^6\\
\overline{\overline{A'}}= 5^6\\
P(A)=1-P(A)'=1-(\frac 56)^6=...\)
2.
\(\overline{\overline{\Omega }} =6^{12}\\
\overline{\overline{A'}}= 5^{12}+{12\choose 1}\cdot 5^{11}=5^{11}(5+12)=17\cdot 5^{11}\\
P(A)=1-P(A)'=1-\frac{17\cdot 5^{11}}{6^{12}}=...\)
3.
\(\overline{\overline{\Omega }} =6^{18}\\
\overline{\overline{A'}}= 5^{18}+{18\choose 1}\cdot 5^{17}+{18\choose 2} \cdot 5^{16}=...\\
P(A)=1-P(A)'=1-...=...\)
\(\overline{\overline{\Omega }} =6^6\\
\overline{\overline{A'}}= 5^6\\
P(A)=1-P(A)'=1-(\frac 56)^6=...\)
2.
\(\overline{\overline{\Omega }} =6^{12}\\
\overline{\overline{A'}}= 5^{12}+{12\choose 1}\cdot 5^{11}=5^{11}(5+12)=17\cdot 5^{11}\\
P(A)=1-P(A)'=1-\frac{17\cdot 5^{11}}{6^{12}}=...\)
3.
\(\overline{\overline{\Omega }} =6^{18}\\
\overline{\overline{A'}}= 5^{18}+{18\choose 1}\cdot 5^{17}+{18\choose 2} \cdot 5^{16}=...\\
P(A)=1-P(A)'=1-...=...\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 145
- Rejestracja: 09 cze 2011, 09:23
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 84 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
A co powiecie na ten sposób:
W każdym przypadków wziąłem zdarzenie przeciwne:
a) jest sześć wyników i pięć możliwości, czyli \(|A'|=6^5\)
b) 12 wyników
jeśli nie wypadła żadna szóstka mamy \(12^5\) takich możliwości
jeśli wypadła jedna, to mamy 12 możliwości
czyli \(|A'|=12^5+12\)
c) 18 wyników
nie wypadła żadna szóstka - mamy \(18^5\) możliwości
wypadła jedna szóstka - mamy 18 takich możliwości
wypadły dwie szóstki - losujemy 2 z 18, czyli \({18 \choose 2}\)
wystarczy to zsumować i otrzymamy moc A'
W każdym przypadków wziąłem zdarzenie przeciwne:
a) jest sześć wyników i pięć możliwości, czyli \(|A'|=6^5\)
b) 12 wyników
jeśli nie wypadła żadna szóstka mamy \(12^5\) takich możliwości
jeśli wypadła jedna, to mamy 12 możliwości
czyli \(|A'|=12^5+12\)
c) 18 wyników
nie wypadła żadna szóstka - mamy \(18^5\) możliwości
wypadła jedna szóstka - mamy 18 takich możliwości
wypadły dwie szóstki - losujemy 2 z 18, czyli \({18 \choose 2}\)
wystarczy to zsumować i otrzymamy moc A'