Losowanie kart

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rączka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:

Losowanie kart

Post autor: rączka »

Z talii 52 kart wyloowano 6. Oblicz p-stwo że wśród wylosowanych kart są czerwone i czarne.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A- wylosowano same czerwone

B- wylosowano same czarne

\(P(A)=P(B)= \frac{{26 \choose 6} }{ {52 \choose 6} }\)

C- wylosowano czerwone i czarne
\(C=1-2\cdot\frac{{26 \choose 6} }{ {52 \choose 6} }\)
ODPOWIEDZ