Liczby trzycyfrowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rączka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:

Liczby trzycyfrowe

Post autor: rączka »

Z wszystkich liczb 3cyfrowych o cyfrach 1,2,5 losujemyjedną liczbe. Oblicz p-stwo, że liczba
a) nie jest podzielna przez 5
b) jest parzysta lub podzielna przez 5
c) jest nieparzysta lub wieksza od 500
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

hmmm o cyfrach 1,2,5 - można w sumie dwojako rozumieć, że wszystkie trzy są wykorzystane czyli nie powtarzają się, lub na każdym miejscu stoi jedynka lub dwójka lub piątka i mogą powtarzać się...

zrobię bez powtórek
wszystkich liczb jest 3*2*1=6 (125,152,215,251,512,521)
a) tych jest 4, więc P=4/6=2/3
b) tych jest 4, więc P=2/3
c) tych jest 5, P=5/6
ODPOWIEDZ