Tramwaj i przystanki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rączka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:

Tramwaj i przystanki

Post autor: rączka »

Do tramwaju na 1 przystanku wsiadły 3 osoby. Tramwaj staje jeszcze na 5 przystankach. Przyjmujemy że wszystkie możliwości wysiadania z tramwaju sa jednakowo prawdopodobne. Oblicz p-stwo, że każda osoba wysiadzie na innym przystanku?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P(A)=\frac{V_5^3}{W_5^3}=\frac{5\cdot 4\cdot 3}{5^3}=\frac{12}{25}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ