Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rączka
Czasem tu bywam
Posty: 148 Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:
Post
autor: rączka » 09 lis 2011, 14:57
W urnie jest 10 lul białych i 5 czarnych. Losujemy kolejno bez zwracania 2 kule. Oblicz pstwo, że
a) obie kule są białe
b) kule są różnokolorowe
c) druga kula jest biała
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Post
autor: Galen » 09 lis 2011, 15:16
Narysuj drzewo i wpisz prawdopodobieństwa.
\(P(A)=\frac{10}{15}\cdot \frac{9}{14}
P(B)= \frac{10}{15} \cdot \frac{5}{14}+ \frac{5}{15} \cdot \frac{10}{14}\\
P(C)= \frac{10}{15}\cdot \frac{9}{14}+ \frac{5}{15} \cdot \frac{10}{14}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.