Lecący Samolot
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
- Podziękowania: 26 razy
Lecący Samolot
Samolot wystartował z pasa startowego z prędkością 40 m/s pod kątem 30 stopni do podłoża. Po jakim czasie samolot osiągnie wysokość 200 metrów?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni i przyprostokątnej 200 m (jest ona naprzeciw kąta 30 stopni)
\(sin30^o=\frac{1}{2}=\frac{200}{x}\\
x=400 \;m\)
To jest droga,jaką musi przelecieć samolot,żeby wznieść się na wysokość 200 metrów.
\(40\cdot t=400\\
t=10\;sekund\)
\(sin30^o=\frac{1}{2}=\frac{200}{x}\\
x=400 \;m\)
To jest droga,jaką musi przelecieć samolot,żeby wznieść się na wysokość 200 metrów.
\(40\cdot t=400\\
t=10\;sekund\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.