5cm3 0,1 molowego roztworu NaOH zmieszano z 10cm3 0,15 molowego roztworu NaOH. Oblicz stężenie molowe nowo powstałego roztworu.
Błagam o pomoc, bo nie mam pomysłu na to zadanie... (
Zadanie ze stężeniem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 132
- Rejestracja: 02 sty 2011, 19:02
- Podziękowania: 58 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Zadanie ze stężeniem
\(n_1=c_1V_1
n_2=c_2V_2
c=\frac{n_1+n_2}{V_1+V_2}=\frac{c_1V_1+c_2V_2}{V_1+V_2}=\frac{0,1\cdot 5+0,15\cdot 10}{15}=\frac{2}{15}\simeq 0,13\)
n_2=c_2V_2
c=\frac{n_1+n_2}{V_1+V_2}=\frac{c_1V_1+c_2V_2}{V_1+V_2}=\frac{0,1\cdot 5+0,15\cdot 10}{15}=\frac{2}{15}\simeq 0,13\)