Znaleźć odpowiedni przeciwobraz 3

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Znaleźć odpowiedni przeciwobraz 3

Post autor: suspicious20 »

Znaleźć odpowiedni przeciwobraz

\(f(x)= 2 ^ {|x|}\) , znaleźć \(f^{-1}( (0,3])\)

\(2 ^ {|x|}> 0 \wedge { 2 ^ {|x|} \le 3}\)

no i nie wiem jak to sensownie obliczyć.
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

odswierzam :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: Znaleźć odpowiedni przeciwobraz 3

Post autor: octahedron »

\(x\ge 0 \Rightarrow f(x)=2^x \Rightarrow x=\log_2f(x) \Rightarrow f^{-1}(x)=\log_2x
D: x\in (0,\infty)
\lim_{x\to 0^+}\log_2x=\lim_{x\to 0^+}\log_2x=-\infty
f^{-1}(3)=\log_23
f^{-1}( (0,3])=(-\infty,\log_23)\)
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

a bez liczenia granicy sie nie da ? jakos łatwiej ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Mamy przedział otwarty, dla \(x=0\) wartość funkcji nie istnieje, więc formalnie bez granicy się nie da.
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

2,121
ODPOWIEDZ