Obliczyć pochodne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Obliczyć pochodne funkcji
Polecenie: obliczyć pochodne, proszę o sprawdzenie moich odp:
a)\(y=arcsin \frac{2x}{1+x^2}\)
moja odp.\(y'= \frac{1}{ \sqrt{1- \frac{2x}{1+x^2} } } \frac{2+2x^2-4x}{(1+x^2)^2}\)
b)\(y=(x^2+1)e^{-2x}\)
moja odp.\(y'=2e^{-2x}(x-x^2+1)\)
c)\(y=x \sqrt[5]{(x-1)^4}\)
moja odp.\(y'= \sqrt[5]{(x-1)^4} + \frac{4x}{5 \sqrt[5]{x-1} }\)
d)\(y=x^2(x^2-9)^{10}\)
moja odp.\(y'=2x[(x^2-9)^{10}+x^2(10(x^2-9)^9)]\)
e)\(y= \frac{arccos \sqrt{1-x^2} }{x}\)
moja odp.\(y'= \frac{1}{x \sqrt{1-x^2} }- \frac{arccos \sqrt{1-x^2} }{x^2}\)
a)\(y=arcsin \frac{2x}{1+x^2}\)
moja odp.\(y'= \frac{1}{ \sqrt{1- \frac{2x}{1+x^2} } } \frac{2+2x^2-4x}{(1+x^2)^2}\)
b)\(y=(x^2+1)e^{-2x}\)
moja odp.\(y'=2e^{-2x}(x-x^2+1)\)
c)\(y=x \sqrt[5]{(x-1)^4}\)
moja odp.\(y'= \sqrt[5]{(x-1)^4} + \frac{4x}{5 \sqrt[5]{x-1} }\)
d)\(y=x^2(x^2-9)^{10}\)
moja odp.\(y'=2x[(x^2-9)^{10}+x^2(10(x^2-9)^9)]\)
e)\(y= \frac{arccos \sqrt{1-x^2} }{x}\)
moja odp.\(y'= \frac{1}{x \sqrt{1-x^2} }- \frac{arccos \sqrt{1-x^2} }{x^2}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 620
- Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 283 razy
- Płeć:
1.
\(y'=\frac{1}{\sqrt{1-(\frac{2x}{1+x^2})^2}}\cdot \frac{2-2x^2}{(1+x^2)^2}\)
\(y'=\frac{1}{\sqrt{1-(\frac{2x}{1+x^2})^2}}\cdot \frac{2-2x^2}{(1+x^2)^2}\)
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 19:40 przez Murarz, łącznie zmieniany 1 raz.
a)
\(\frac{1}{\sqrt{1-(\frac{2x}{1+x^2})^2}}\cdot\frac{2(1+x^2)-2x\cdot2x}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1}{\sqrt{\frac{1+2x^2+x^4-4x^2}{(1+x^2)^2}}}\cdot\frac{2+2x^2-4x^2}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1+x^2}{\sqrt{(1-x^2)^2}}\cdot\frac{2-2x^2}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1+x^2}{|1-x^2|}\cdot\frac{2(1-x^2)}{(1+x^2)^2}=\frac{2}{1+x^2}\)
\(\frac{1}{\sqrt{1-(\frac{2x}{1+x^2})^2}}\cdot\frac{2(1+x^2)-2x\cdot2x}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1}{\sqrt{\frac{1+2x^2+x^4-4x^2}{(1+x^2)^2}}}\cdot\frac{2+2x^2-4x^2}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1+x^2}{\sqrt{(1-x^2)^2}}\cdot\frac{2-2x^2}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1+x^2}{|1-x^2|}\cdot\frac{2(1-x^2)}{(1+x^2)^2}=\frac{2}{1+x^2}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 620
- Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 283 razy
- Płeć:
\(2x[(x^2-9)^{10}+10x^2(x^2-9)^9]=2x(x^2-9)^9[(x^2-9)+10x^2]=2x(x^2-9)^9[11x^2-9]\)
W tym ostatnim wyszła mi taka pochodna:
\(-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x}\cdot(\sqrt{1-x^2})'\)
\((sqrt{1-x^2})'=(1-x^2)'\cdot \frac{1}{2\sqrt{1-x^2}}=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\)
\(y'=\frac{1}{x\sqrt{1-x^2}}-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})\)
Oczywiście też mogłem się pomylić
W tym ostatnim wyszła mi taka pochodna:
\(-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x}\cdot(\sqrt{1-x^2})'\)
\((sqrt{1-x^2})'=(1-x^2)'\cdot \frac{1}{2\sqrt{1-x^2}}=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\)
\(y'=\frac{1}{x\sqrt{1-x^2}}-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})\)
Oczywiście też mogłem się pomylić
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 19:33 przez Murarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Posty: 620
- Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 283 razy
- Płeć:
A teraz ja mam pytanie, bo możliwe, że coś źle robię.
\(y=\frac{1}{x}arccos(\sqrt{1-x^2})\)
\(y'=(\frac{1}{x})'arccos(\sqrt{1-x^2})+(arccos(\sqrt{1-x^2}))'\frac{1}{x}\)
\(y'=-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x}(arccos(\sqrt{1-x^2}))'\)
\((arccos(\sqrt{1-x^2}))'=(\sqrt{1-x^2})'\cdot \frac{-1}{\sqrt{1-1+x^2}}\)
\((\sqrt{1-x^2})'=(1-x^2)'\cdot \frac{1}{2\sqrt{1-x^2}}=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\)
\((arccos(\sqrt{1-x^2}))'=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\cdot \frac{-1}{x}=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
\(y'=-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x\sqrt{1-x^2}}\)
Co jest w tym złego ?
Proszę o pomoc.
\(y=\frac{1}{x}arccos(\sqrt{1-x^2})\)
\(y'=(\frac{1}{x})'arccos(\sqrt{1-x^2})+(arccos(\sqrt{1-x^2}))'\frac{1}{x}\)
\(y'=-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x}(arccos(\sqrt{1-x^2}))'\)
\((arccos(\sqrt{1-x^2}))'=(\sqrt{1-x^2})'\cdot \frac{-1}{\sqrt{1-1+x^2}}\)
\((\sqrt{1-x^2})'=(1-x^2)'\cdot \frac{1}{2\sqrt{1-x^2}}=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\)
\((arccos(\sqrt{1-x^2}))'=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\cdot \frac{-1}{x}=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
\(y'=-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x\sqrt{1-x^2}}\)
Co jest w tym złego ?
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 19:34 przez Murarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
\(\sqrt{x^2}=|x|\)Murarz pisze:A teraz ja mam pytanie, bo możliwe, że coś źle robię.
\(y=\frac{1}{x}arccos(\sqrt{1-x^2})\)
\(y'=(\frac{1}{x})'arccos(\sqrt{1-x^2})+(arccos(\sqrt{1-x^2}))'\frac{1}{x}\)
\(y'=-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x}(arccos(\sqrt{1-x^2}))'\)
\((arccos(\sqrt{1-x^2}))'=(\sqrt{1-x^2})'\cdot \frac{-1}{\sqrt{1-1+x^2}}\)
\((\sqrt{1-x^2})'=(1-x^2)'\cdot \frac{1}{2\sqrt{1-x^2}}=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\)
\((arccos(\sqrt{1-x^2}))'=\frac{-x}{\sqrt{1-x^2}}\cdot \frac{-1}{x}=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
\(y'=-\frac{1}{x^2}arccos(\sqrt{1-x^2})+\frac{1}{x\sqrt{1-x^2}}\)
Co jest w tym złego ?
Proszę o pomoc.
\(\frac{1}{\sqrt{1-(\frac{2x}{1+x^2})^2}}\cdot\frac{2(1+x^2)-2x\cdot2x}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1}{\sqrt{\frac{1+2x^2+x^4-4x^2}{(1+x^2)^2}}}\cdot\frac{2+2x^2-4x^2}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{\sqrt{(1+x^2)^2}}{\sqrt{1-2x^2+x^4}}\cdot\frac{2-2x^2}{(1+x^2)^2}=\\=\frac{1+x^2}{\sqrt{(1-x^2)^2}}\cdot\frac{2(1-x^2)}{(1+x^2)^2}=\frac{2(1-x^2)}{(1-x^2)(1+x^2)}=\frac{2}{1+x^2}\)
ok dziękuje bardzo mam jeszcze tylko prośbę o to abyście zajrzeli do tych 3 przykładów z pochodnych czy są dobrze http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=28423