Zasady DynAmiki Newtona

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nathalie88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 lis 2011, 18:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zasady DynAmiki Newtona

Post autor: nathalie88 »

Prosze o rozwiązanie zadania (rysunek w załączniki)
http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... 0178g.jpg/

. z uwzględnieniem wszystkiego . ;d co tam jest .
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Re: Zasady DynAmiki Newtona

Post autor: Murarz »

\(\begin{cases}
am_3=F-(N_2+T_3)\\
\\ am_2=N_2-(N_1+T_2)\\
\\ am_1=N_1-T_1
\end{cases}\)

\(T_1=fm_1g\\
\\ T_2=fm_2g\\
\\ T_3=fm_3g\)

\(a(m_1+m_2+m_3)=F-(T_1+T_2+T_3)\\
\\ a(m_1+m_2+m_3)=F-fg(m_1+m_2+m_3)\\
\\ a=\frac{F}{m_1+m_2+m_3}-fg\)
Załączniki
Bez ty1tułu.png
Bez ty1tułu.png (7.15 KiB) Przejrzano 1103 razy
nathalie88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 lis 2011, 18:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: nathalie88 »

a jaka jest siła natęzenia nici N1 . ? przepraszam, że wcześniej nie napisałam .
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Z równania sobie wyznaczasz.
\(N_1=am_1+T_1\\
\\ N_1=(\frac{F}{m_1+m_2+m_3}-fg)m_1+fm_1g=m_1(\frac{F}{m_1+m_2+m_3}-fg+fg)=\frac{Fm_1}{m_1+m_2+m_3}\)
nathalie88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 lis 2011, 18:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Zasady DynAmiki Newtona

Post autor: nathalie88 »

Dzięki wielkie. ;d :D Ogl. równanie miałam dobrze zapisane . tylko potem się pomyliłam. ;d a to natęzenie too już wiedziałam . ;d tylko dla sprawdzenia. ;d Ale dzięki wielkie. ;)) .Pozdr.
ODPOWIEDZ