Oblicz 3 całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beemyself
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2011, 16:58
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Oblicz 3 całki

Post autor: beemyself »

Witam mam do obliczenia 3 całki, bardzo prosze o pomoc

Obrazek

z góry dziekuje;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To może napisz to tak żeby to jakiś sens miało ... :roll:
beemyself
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2011, 16:58
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re:

Post autor: beemyself »

radagast pisze:To może napisz to tak żeby to jakiś sens miało ... :roll:
tak wiem potem to zauważyłem, sorry


Obrazek powinno byc ok teraz
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ale nie jest :( Nie wiadomo po czym całkować
beemyself
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2011, 16:58
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re:

Post autor: beemyself »

radagast pisze:ale nie jest :( Nie wiadomo po czym całkować
kurde sorry cały dzień nad tym siedzę i mam małe problemy z myśleniem powoli więc we wszystkim jest całkowanie po a
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to nie widzę problemu...
\(\int c \frac{a^2-b^2}{b^2}da=c\int \frac{a^2}{b^2}-1da= \frac{c}{b^2} \int a^2-b^2da=\frac{c}{b^2} \cdot \left( \frac{1}{3} a^3-b^2a\right)+C=\frac{a^3c}{3b^2} -ac+C\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

pozostałe równie łatwo, a b) to nawet jeszcze łatwiej
beemyself
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2011, 16:58
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: beemyself »

heh dzieki;) ja wiem że to jest łatwe ale ja tak dawno nie miałem styczności z całkami że wszystko pozapominałem;) a ta trzecia? na niej najbardziej mi zalezy
beemyself
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2011, 16:58
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: beemyself »

teraz patrze na to co mam w zeszycie i muszę to całkować po a, b i c. To są nieco zmienione wzory na niepewności z fizyki a tam to muszę całkować po wszystkich wielkościach;) liczę na dalsza pomoc;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\int\frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2+c^2} }da= \sqrt{a^2+b^2+c^2}+C\)
policzyłam "przez zgadnięcie" - sprawdź, ze sie zgadza :)
beemyself
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2011, 16:58
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: beemyself »

Jezzzzzu ale ja tępy jestem:P teraz powoli powoli zaczyna mi się to przejaśniać;) musi się zgadzać
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

A propos tego pierwszego przykładu, to nie powinno być \(c(\frac{a^3}{3b^2}-a) +C\) ?
Taka drobna literówka :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Masz rację (poprawiłam, dzięki)
ODPOWIEDZ