równanie prostej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotr92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 paź 2011, 21:12
Podziękowania: 3 razy

równanie prostej

Post autor: piotr92 »

Napisać równanie parametryczne i kierunkowe prostej przechodzącej przez
a) punkt x (2,0,2,k,0) i mającą kierunek a (1,2,3,k,n)
B )punkty x1 (-2,1,0,3) i x2=(2,-1,3,0)
c) punkt x (2,2,2,k,2) i prostopadłej do płaszczyzny E i *xi=0 (nad E jest n a pod i=1)
)

zrobiłem to zadanie ale nie jestem pewny czy dobrze , więc proszę o sprawdzenie
ad 1
x1= 2+2t
x2= 2t
x3= 2+3t
x4= k+kt
x5= nt

zadanie 2
x1= 2=4t
x2=-1+2t
x3=3t
x4=-3+3t
c) punkt x (2,2,2,k,2) i wektor (1,2,3,4,5) i teraz biore wektor prostopadły b (1,2,3,4,-30) i podstawiam pod wnanie
x1=1+t
x2=1+2t
x3=1 +3t
x4=1 +4t
x5 = 1-30t
dziękuje
ODPOWIEDZ