Hey mam duże zaległości, a do tego nie jestem dobra z matmy i boję się że nie zdam tego semestru .Czy mógby ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku te zadania .Byłabym bardzo wdzięczna ponieważ chciałąbym mieć jasną sprawę u matematyczki .
I nie zostawać kolejny rok w tej samej klasie .Proszę
To te zadania :
Zad1.Długość okręgu o promieniu 6 cm jest równa długości łuku innego okręgu o promieniu 18 cm. Oblicz miarę kąta , na którym oparty jest ten łuk .
Zad.2 Pan Jarek i pan Irek chcą ogrodzić jak największy plac siadką o długości 628 m. Pan Jarek proponuje ogrodzić plac kadratowy , a pan Irek okrągły .
zad.3
Największa odległość między dwoma punktami leżącymi na dwóch róznych okręgach stycznych zewnętrznie wynosi 24 cm , a róznica długości promieni tych okręgów wynosi 4 cm.Oblicz długość promienia każdego z tych okręgów.
Jeszcze raz prosze o pomoc to Dla Mnie bardzo ważne , nie chcę być potem wyśmiewana przez innych
Znalazłam to forum i mam nadzieję że najdą się tu takie osoby które mi pomogą
Kilka zadań do wytłumaczenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
zad.1
\(2\cdot \pi \cdot 6 = \frac x {360} \cdot 2\cdot \pi \cdot 18 \\ \ \\
x = 120\)
zad.2
\(Obw = 628\\ \ \\
Obw_{kola} = 2 \pi r = 628 \ \ => \ \ r = \frac {628} {2\pi}\\ \ \\
Obw_{kwadratu} = 4a = 628 \ \ => \ \ a = \frac {628} 4\\ \ \\
\\ \ \\
P_{kola} = \pi r^2 = \pi \frac {628^2} {2^2\pi ^2} = \frac {628^2}{4\pi}\\ \ \\
P_{kwadratu} = a^2 = \frac {628^2} {4^2} = \frac {628^2}{16}\)
Widać że mianownik w polu koła jest mniejszy co oznacza że większy obszar ogrodzimy gdy plac będzie okrągły.
zad.3
Największa odległość jest sumą dwóch średnic, czyli:
\(\{2R + 2r = 24\\ \ \\
R-r = 4\)
\(\{R = 8\\ \ \\
r = 4\)
\(2\cdot \pi \cdot 6 = \frac x {360} \cdot 2\cdot \pi \cdot 18 \\ \ \\
x = 120\)
zad.2
\(Obw = 628\\ \ \\
Obw_{kola} = 2 \pi r = 628 \ \ => \ \ r = \frac {628} {2\pi}\\ \ \\
Obw_{kwadratu} = 4a = 628 \ \ => \ \ a = \frac {628} 4\\ \ \\
\\ \ \\
P_{kola} = \pi r^2 = \pi \frac {628^2} {2^2\pi ^2} = \frac {628^2}{4\pi}\\ \ \\
P_{kwadratu} = a^2 = \frac {628^2} {4^2} = \frac {628^2}{16}\)
Widać że mianownik w polu koła jest mniejszy co oznacza że większy obszar ogrodzimy gdy plac będzie okrągły.
zad.3
Największa odległość jest sumą dwóch średnic, czyli:
\(\{2R + 2r = 24\\ \ \\
R-r = 4\)
\(\{R = 8\\ \ \\
r = 4\)