Zbadaj ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JJ35
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 22 mar 2011, 13:20
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Zbadaj ciągłość funkcji

Post autor: JJ35 »

\(f(x)= \frac{x^2-25}{x+5}\) dla \(x \neq- 5 \wedge f(-5)=10\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=\frac{(x-5)(x+5)}{(x+5)}=x-5\;\;\;\;\;\;\;\)
\(\lim_{x\to-5 }f(x)=-5-5=-10\;\;\;i\;\;\;f(-5)=10\)
Granica nie równa się wartości funkcji w punkcie x=-5,zatem funkcja nie jest ciągła w tym punkcie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
JJ35
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 22 mar 2011, 13:20
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: JJ35 »

Wkradł się mały błąd \(f(-5)=-10\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

No to jest ciągła,bo \(f(-5)= \lim_{x\to -5}f(x)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ