pochodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

pochodne

Post autor: alicja403 »

proszę o sprawdzenie, czy dobrze obliczyłam tą pochodną \(y=arctg \sqrt{x^2-1}\), mi wyszło \(y'= \frac{1}{x^2(-x^2+2)} \frac{2}{2 \sqrt{x^2-1} }\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

mnie wychodzi tak:

\(y'=\frac{1}{1+(\sqrt{x^2-1})^2} \cdot \frac{2x}{2\sqrt{x^2-1}}=\frac{x}{1+x^2-1} \cdot \frac{1}{\sqrt{x^2-1}}=\frac{1}{x\sqrt{x^2-1}}\)
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Post autor: alicja403 »

racja, popełniłam błąd jak przepisywałam mianownik w pewnym momencie, a potem pomyliłam wzór skróconego mnożenia, teraz wszyło mi tak samo ;-) dzięki
ODPOWIEDZ