Parametr a

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr a

Post autor: hiohiohio55 »

Dla jakiej wartości parametru \(a\) układ równań
\(\begin{cases}x+y+z+t=5\\x+2y+3z+4t=6\\6x+7y+8z+9t=a \end{cases}\)
ma rozwiązanie w ciele liczb wymiernych?
Z macierzy wyszło mi
\(\begin{bmatrix}1&0&-1&-2&4 \\0&1&2&3&1\\ 0&0&0&0 &a-31 \end{bmatrix}\) z tego wynika że a=31 dobrze to rozwiązałem?(tzn czy wynik się zgadza)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

mi eliminacją gaussa wyszło tak samo
ODPOWIEDZ