Obliczyc pochodną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Obliczyc pochodną

Post autor: alicja403 »

Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej funkcji:

\(y= \frac{x^2-2x+3}{x^2+2x-3}\)

mi wyszło \(y'= \frac{4x(x-3)}{(x^2+2x-3)^3}\),

a powinno byc \(y'= \frac{4x(x-3)}{(x+3)^2(x-1)^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(y'= \left( \frac{x^2-2x+3}{x^2+2x-3} \right)' = \left(\frac{x^2-2x+3}{(x+3)(x-1)} \right)'= \frac{2(x-1)(x+3)(x-1)- 2(x+1)(x^2-2x+3)}{(x+3)^2(x-1)^2} =\frac{4x(x-3)}{(x+3)^2(x-1)^2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=\frac{u(x)}{p(x)}\;\;\;\;\;\;\;f'(x)=\frac{u'(x)\cdot p(x)-u(x)\cdot p'(x)}{p^2(x)}\)

Twój mianownik
\(x^2+2x-3\)
rozkłada się na
\((x-1)(x+3)\)
i musi być do kwadratu,a nie do trzeciej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Post autor: alicja403 »

tak w mianowniku jest do 2 pomyliłam się przy zapisie, a później nie zauważyłam że mogę to przedstawic w postaci iloczynowej.
Mam pytanie jeszcze do takiej pochodnej, jak ją obliczyc; \(\frac{3}{(1-x^2)(1-2x^3)}\) mi wychodzą źle znaki w liczniku i nie wiem dlaczego mam: -6x(-3x-1+5x^3), a powinno byc -6x(1+3x-5x^3).
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(y'=\frac{-3}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2} \cdot [(1-x^2)(1-2x^3)]'=\frac{ -3[-2x(1-2x^3)+(1-x^2)\cdot (-6x^2)]}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2}=
=\frac{-3(-2x+4x^4-6x^2+6x^4)}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2}=\frac{-30x^4+18x^2+6x}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2}=\frac{6x(-5x^3+3x+1)}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2}=\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Prawdopodobnie nie uwzględniłaś faktu,że pochodna licznika to 0 i potem jest minus...
\(f'(x)=\frac{0-3(2x^5-2x^3-x^2+1)'}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2}=\frac{-3(10x^4-6x^2-2x)}{(1-x^2)^2(1-2x^3)^2}=\frac{-6x(5x^3-3x-1)}{mianownik\;bez\;\;zmian}\)

No i masz dobrze,coś z tą odpowiedzią ....
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

ale przecież masz dobrze ;)
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Post autor: alicja403 »

Domino też w sumie nie ma tak jak w książce bo nie ma wyłączonego znaku - przy 6
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

porównaj sobie liczniki w moim rozwiązaniu i Galena. są identyczne!
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Post autor: alicja403 »

no widze właśnie nie zauważyłam, widocznie w tej książce są błędne odpowiedzi bo to już nie pierwszy raz mam coś takiego, pewnie kojarzycie książkę "Analiza matematyczna w zadaniach" autorstwa panów Włodarskiego i Krysickiego.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

znam, choć nigdy nie korzystałem
ODPOWIEDZ