Oblicz iloczyn wektorowy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Oblicz iloczyn wektorowy

Post autor: ewelka-6 »

\(\vec{A}=[\alpha,\beta,\gamma], \ \vec{B}=[1,1,1] , \ \vec{C}=[0,1,0]\)

Oblicz Ax(BxC) - podwójny iloczyn wektorowy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(A \times \left(B \times C\right)= \left[ \alpha , \beta , \gamma \right] \times \left( \left[1,1,1 \right] \times \left[0,1,0 \right] \right)= \left[ \alpha , \beta , \gamma \right] \times \left[ 1,0,1\right] = \left[ \beta , \gamma - \alpha ,- \beta \right]\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A mi wychodzi:
\([\alpha,\ \beta,\ \gamma] \times ([1,\ 1,\ 1] \times [1,\ 0,\ 1])=[\alpha,\ \beta,\ \gamma] \times [-1,\ 0,\ 1]=[\beta,\ -\alpha-\gamma,\ -\beta]\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Irena ma racje. Zgubiłam minus , przy pierwszej współrzędnej pierwszego iloczynu -stąd błąd :oops:
ODPOWIEDZ