witam!
mam obliczyć granicę ciągu:
\(u_n= \frac{(-1)^n}{2n-1}\)
głównym problemem jest to, że nie wiem co robić, gdy q=-1... jakby ktoś mógł mi wytłumaczyć to z góry dzięki!
granica ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: granica ciągu
\(-\frac{1}{2n-1}\le\frac{(-1)^n}{2n-1}\le \frac{1}{2n-1}
\lim_{n\to\infty}-\frac{1}{2n-1}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{2n-1}=0 \Rightarrow \lim_{n\to\infty}\frac{(-1)^n}{2n-1}=0\)
\lim_{n\to\infty}-\frac{1}{2n-1}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{2n-1}=0 \Rightarrow \lim_{n\to\infty}\frac{(-1)^n}{2n-1}=0\)
Re: granica ciągu
dzięki!
a jak mam coś takiego:
\(\frac{3}{n} - \frac{10}{ \sqrt{n} }\)
to sprowadzam do wspólnego mianownika,dzielę przez n i ostatecznie mam \(\frac{ \frac{3}{n}-10 \cdot \frac{1}{ \sqrt{n} } }{1} =0\) czy dobrze robię? bo wynik się zgadza,ale mam wrażenie, że jakoś na około idę
a jak mam coś takiego:
\(\frac{3}{n} - \frac{10}{ \sqrt{n} }\)
to sprowadzam do wspólnego mianownika,dzielę przez n i ostatecznie mam \(\frac{ \frac{3}{n}-10 \cdot \frac{1}{ \sqrt{n} } }{1} =0\) czy dobrze robię? bo wynik się zgadza,ale mam wrażenie, że jakoś na około idę
Re: granica ciągu
hmm,a takie zadanko:
\(u_n= \frac{1}{ \sqrt{4n^2+7}-2n }\)? podzielić przez n na wstępie nie mogę, chciałam pomnożyć przez \(\sqrt{4n^2+7}+2n\) ,ale i tak nie wychodzi odp taka jaka wyjść powinna \(( \frac{4}{7} )\)
\(u_n= \frac{1}{ \sqrt{4n^2+7}-2n }\)? podzielić przez n na wstępie nie mogę, chciałam pomnożyć przez \(\sqrt{4n^2+7}+2n\) ,ale i tak nie wychodzi odp taka jaka wyjść powinna \(( \frac{4}{7} )\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: