1. Przed obniżką cena roweru wynosiła 700 zł. Ile będzie kosztował ten rower po obniżce o 0,35 ceny poczatkowej?
2. W ciągu miesiąca cena benzyny z początkowych 4 zł wzrosła dwukrotnie: najpierw o 0,1 ceny, a nastepnie jeszcze o 1/5 nowej ceny. Oblicz cenę końcową.
3.W czasie promocji ceny za wszystkie towary w sklepie obniżono o 0,2. Mandarynki kosztują teraz 3 zł 4 gr. Ile kosztowały przed ogłoszeniem promocji?
4. Ania przeczytała książkę , która miała 116 stron, w ciągu trzech dni.Pierwszego dnia przeczytała 36 stron, drugiego 48 stron. Jaką część całej książki przeczytała trzeciego dnia?
5. Klasa V wybrała się na trzydniowy rajd rowerowy. Pierwszego dnia uczniowie przejechali 5 1/10 km, drugiego 10,4 km, a trzeciego 13 3/5 km. Ile km przejechali uczniowie klasy V w ciągu trzech dni?
Ułamki w zadaniach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 143
- Rejestracja: 05 maja 2010, 03:41
- Podziękowania: 127 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
1.
\(700zl-0,35 \cdot 700zl=700-245=455zl\)
2.
\(4+0,1 \cdot 4=4+0,4=4,4\)
\(4,4+4,4 \cdot \frac{1}{5} =4,4+0,88=5,28 zl\) - cena koncowa
3.
przed promocja=x (jesli obnizono o 0,2 ceny)
\(x-0,2x=3,4
0,8x=3,4
x=4,25\)
\(700zl-0,35 \cdot 700zl=700-245=455zl\)
2.
\(4+0,1 \cdot 4=4+0,4=4,4\)
\(4,4+4,4 \cdot \frac{1}{5} =4,4+0,88=5,28 zl\) - cena koncowa
3.
przed promocja=x (jesli obnizono o 0,2 ceny)
\(x-0,2x=3,4
0,8x=3,4
x=4,25\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 15:47 przez Doniczus, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Ułamki w zadaniach
Zad.1
\(700-(700 \cdot \frac{35}{100}) = 700 - 245=455\)
Zad.2
\(4 + (4 \cdot \frac{1}{10}) = 4+0,40 = 4,40 + (4,40 \cdot \frac{1}{5}) = 4,40 + 0,88 = 5,28\)
\(700-(700 \cdot \frac{35}{100}) = 700 - 245=455\)
Zad.2
\(4 + (4 \cdot \frac{1}{10}) = 4+0,40 = 4,40 + (4,40 \cdot \frac{1}{5}) = 4,40 + 0,88 = 5,28\)