Wyznaczanie pochodnej podanej funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Wyznaczanie pochodnej podanej funkcji

Post autor: alicja403 »

Wyznaczyc pochodną podanej funkcji, gdzie f(x), g(x) to funkcje różniczkowalne. Podaj przykład złożeń.
a)\(y=(f(x))^{10}\)
b)\(y= \frac{x+1}{x-1}\)
c)\(y=sin4x\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

a)
\(y' = 10(f(x))^9 \cdot f'(x)\)

b)
\(y'=\frac{x-1 - (x+1)}{(x-1)^2} = -\frac{2}{x^2-2x + 1}\)

c)
\(y' = 4cos4x\)
ODPOWIEDZ