Oprocentowanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2009, 14:02

Oprocentowanie

Post autor: asia12 »

1 zadanie

Na jaki procent w stosunku rocznym wpłacono do banku kwotę 8000 zł ,jeżeli po 9 miesiącach otrzymano 900 zł odsetek ???

2 zadanie

Jaką kwotę wpłacono do banku ,jeżeli po roku przy 15% oprocentowaniu odsetki były równe 1500 zł ??????????????


PomOCY !!!!!!!!!!!!!!
:x
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

1.

8000 + 900 = 8000 * (1 + (9 * p)/(12 * 100))
p = 15

2.

x + 1500=x * (1 + 15/100)
x = 10 000
asia12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2009, 14:02

Post autor: asia12 »

dziekuję bardzo :*):)
ODPOWIEDZ