wielkości wprost,odwrotnie proprocjonalnePROPORCJONALNOLNOŚĆ

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

wielkości wprost,odwrotnie proprocjonalnePROPORCJONALNOLNOŚĆ

Post autor: naatttaa »

22. Jurek jeździ do szkoły rowerem .Jazda zajmuje mu 25 minut. Obliczył , że gdyby zwiększył średnią prędkość o 3 km / h to skróciłby czas jazdy do 20 minut . Z jaką średnią prędkością poruszałby się tedy JUrek ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

V1 = x
V2 = x + 3
t1 = 25
t2 = 20

s = V1 * t1 = V2 * t2
V1 * t1 = V2 * t2
x * 25 = (x+3) * 20
x = 12 km/h
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Pol pomieszał jednostki: prędkość jest w km/h, natomiast czas podany jest w minutach.

Powinno być:
v - szukana prędkość
20 minut=1/6 h
25 minut=5/12 h

\(\ \ \frac{5}{12}\cdot (v-3)=\frac{1}{3}\cdot v\ \ \\) stąd v=15 km/h
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

uf już się wystraszyłem że znowu pomieszałem :)

jolu, po pierwsze nie trzeba zamieniać jednostek w tym zadaniu, w momencie jak mam to równanie:

x * 25 = (x+3) * 20 i dziele obustronnie przez 20 minut to skracają się także minuty jako jednostka

po drugie, mój wynik x = 12 pokazuje prędkość V1, to jest też w danych, więc aby uzyskac odpowiedz trzeba dodać 3 do 12, ale ze nie udzieliłem ostatcznej odpowiedzi, tylko tok myslowy jak do niej dojść uważam ze nie zrobiłem błedu :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Pol, przepraszam, masz rację. Twójtok rozumowania jest poprawny.
ODPOWIEDZ