Złożenie funcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Złożenie funcji

Post autor: martaaa7 »

Wyznacz \(f \circ g\) jeśli

\(f(x)= \begin{cases}-x dla x \in [-1,0]\\ x dla x \in (0,1] \end{cases}\)
\(g(x)= \begin{cases}-x- \frac{1}{2} dla x \in [-1,0] \\x- \frac{1}{2} dla x \in (0,1] \end{cases}\)
Z góry dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f \circ g=g(f(x))=\{-(-x)-\frac{1}{2};\ \ dla\ \ x\in[-1;\ 0]\\x-\frac{1}{2};\ \ dla\ \ x\in(0;\ 1]\)

\(g(f(x))=x-\frac{1}{2};\ \ dla\ \ x\in[-1;\ 1]\)
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: martaaa7 »

Przepraszam miało być \(g \circ f\) czyli f(g(x)).
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Złożenie funcji

Post autor: martaaa7 »

Czy ta funkcja będzie tak wyglądać:
\(f(g(x))= \begin{cases}-x+ \frac{1}{2} dla x \in [- \frac{1}{2} ,0]\\ x- \frac{1}{2} dla x \in (0, \frac{1}{2} ] \end{cases}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f(g(x))=\{-(-x-\frac{1}{2})=x+\frac{1}{2};\ \ dla\ \ x\in[-1;\ 0]\\x-\frac{1}{2};\ \ dla\ \ x\in(0;\ 1]\)
ODPOWIEDZ