Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Granica ciągu

Post autor: studencik »

Proszę o pomoc przy tej granicy..
\(\lim_{x\to \infty} (\frac{2}{n^4+4n^2}+\frac{4}{n^4+4n^2}+\frac{6}{n^4+4n^2}+...+\frac{2n^2-4n}{n^4+4n^2})^{3sin(n)-2n} ;n>3\)
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: studencik »

Heej, nikt nie wie ? To jeszcze był przykład a :(
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{2+4+...+2n^2-4n}{n^4+4n^2}=***\)

\(a_1=2\\r=2\\a_m=2+(m-1)\cdot2\\a_m=2+2m-2=2m\\2m=2n^2-4n\\m=n^2-2n\)

\(2+4+...+2n^2-4n=\frac{2+2n^2-4n}{2}\cdot(n^2-2n)=(n^2-2n+1)(n^2-2n)=n^4-4n^3+5n^2-2n\)

\(***=\frac{n^4-4n^3+5n^2-2n}{n^4+4n^2}=\frac{1-\frac{4}{n}+\frac{5}{n^2}-\frac{2}{n^3}}{1-\frac{4}{n^2}}\to1\)

\(sin n\in<-1;\ 1>\\3sin n-2n\to-\infty\)

\(\lim_{n\to\infty}(\frac{2}{n^4+4n^2}+...+\frac{2n^2-4n}{n^4+4n^2})^{3sin n-2n}=\lim_{n\to\infty}(1+\frac{4n^2-n+2}{n^3-4n^2+5n-2})^{2n-3sin n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A czy na pewno \(1^{- \infty }=1\) ? Czy ja czegoś nie rozumiem ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No, tak, Agnieszko.
Już widzę, że chyba się pospieszyłam...
\(=\lim_{n\to\infty}\ (\frac{n^4+4n^2}{n^4-4n^3+5n^2-2n})^{2n-3sin n}=(1+\frac{4n^2-n+2}{n^3-4n^2+5n-2})^{2n-3sin n}\)
Ale już nie mam siły dalej myśleć.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Też myślałam nad tym zadaniem i tu utkwiłam (dlatego zauważyłam błąd :) )
Myślę, ze to trzeba szacować i posłużyć się twierdzeniem o trzech ciągach .. ale jakoś mi nie wychodzi :(
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: studencik »

Wersja z 3sin(n)
Załączniki
Bez tytu1łu.png
Bez tytu1łu.png (18.28 KiB) Przejrzano 1166 razy
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: studencik »

Wersja bez 3sin(n)
Załączniki
Bez ty11tułu.png
Bez ty11tułu.png (13.85 KiB) Przejrzano 1166 razy
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: studencik »

Powiedzcie proszę, czy mogę takie coś zrobić :)
Oczywiście przed tym wszystkim limesy.
\((1+\frac{4n^2-n+2}{n^3-4n^2+5n-2})^{2n-3sin(n)}\approx(1+\frac{4n^2-n+2}{n^3-4n^2+5n-2})^{2n}\approx (1+\frac{4n^2-n}{n^3-4n^2+5n})^{2n}\approx (1+\frac{4n-1}{n^2-4n+5})^{2n}\approx\\
\approx (1+\frac{4n}{n^2-4n})^{2n}\approx (1+\frac{4}{n-4})^{2n}\approx (1+\frac{4}{n})^{2n}\approx e^{4\cdot 2}\approx e^8\)

Tak chyba nawet jest, tylko jak do tego dojść w sposób hmm bardziej matematyczny ? :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Irena czemu zmieniłaś wykładnik z \(3sin(n)-2n\) na \(2n-3sin(n)\)?

Niestety za bardzo nie pomogę, bo nie bardzo to pamiętam, ale znalazłam wzór:
Dla symbolu nieoznaczonego \(1^ \infty\) stosuje się przekształcenie
\(f^g=e^{ln f}\)

czyli tutaj byłoby
\(\lim_{n\to\infty}\ (\frac{n^4+4n^2}{n^4-4n^3+5n^2-2n})^{3sin n-2n}=\lim_{n\to\infty}\ e^{(3sin n-2n)ln(\frac{n^4+4n^2}{n^4-4n^3+5n^2-2n})}\)


Może to w czymś pomoże:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=li ... E%E2%88%9E


Klinknij "Show steps"
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re:

Post autor: studencik »

anka pisze:Irena czemu zmieniłaś wykładnik z \(3sin(n)-2n\) na \(2n-3sin(n)\)?
\(\lim_{n\to \infty} (\frac{n^4-4n^3+5n^2-2n}{n^4+4n^2})^{3sin(n)-2n}= \lim_{n\to \infty} (\frac{n^4+4n^2}{n^4-4n^3+5n^2-2n})^{2n-3sin(n)}\)

Sposób "ciekawy" nie powiem ^^. Jednak myśmy jeszcze m.in reguły de L'Hospitala nie mieli :)
No ale cóż.. zadania Pana mgr Pietraszki zawsze należały do tych nietypowych ^^
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: studencik »

Powiedzcie proszę czy "metoda" jaką tu zastosowałem jest dopuszczalna ? :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{2+4+...+2n^2-4n}{n^4+4n^2}=\frac{n^4-4n^3+5n^2-2n}{n^4+4n^2}=\frac{n^3-4n^2+5n-2}{n^3+4n}=1+\frac{-4n^2+n-2}{n^3+4n}
\lim_{n\to\infty}\frac{-4n^2+n-2}{n^3+4n}=\lim_{n\to\infty}\frac{-\frac{4}{n}+\frac{1}{n^2}-\frac{2}{n^3}}{1+\frac{4}{n^2}}=\frac{0}{1}=0
\lim_{n\to\infty}\(1+\frac{-4n^2+n-2}{n^3+4n}\)^{3\sin n-2n}=\lim_{n\to\infty}\(1+\frac{-4n^2+n-2}{n^3+4n}\)^{\frac{n^3+4n}{-4n^2+n-2}\cdot\frac{(3\sin n-2n)(-4n^2+n-2)}{n^3+4n}}
\lim_{n\to\infty}\frac{(3\sin n-2n)(-4n^2+n-2)}{n^3+4n}=\lim_{n\to\infty}\frac{(\frac{3\sin n}{n}-2)(-4+\frac{1}{n}-\frac{2}{n^2})}{1+\frac{4}{n^2}}=\frac{(-2)\cdot(-4)}{1}=8
\lim_{n\to\infty}\(1+\frac{-4n^2+n-2}{n^3+4n}\)^{\frac{n^3+4n}{-4n^2+n-2}\cdot\frac{(3\sin n-2n)(-4n^2+n-2)}{n^3+4n}}=e^8\)
studencik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 01 paź 2011, 12:45
Podziękowania: 43 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: studencik »

Faktycznie, genialne to obejście :D
ODPOWIEDZ