obraz i przeciwobraz zbioru przez funkcję

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kluczyk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 23 paź 2011, 17:46

obraz i przeciwobraz zbioru przez funkcję

Post autor: kluczyk »

Niech \(f: R \to R^2\) będzie odwzorowaniem zadanym wzorem \(f(x,y)=x^2+y+1\). Wyznaczyć \(f(A)\) oraz \(f^{-1}(B)\), gdzie \(A=[0,1) \times [0,1], B=[1,3).\)

Zadanie pochodzi ze zbioru zadań J. Banaś, S. Wędrychowicz, zadania z analizy matematycznej.
Jest to zadanie 18, cześć A, rozdział 4.

Poproszę o wskazówki dotyczące rozwiązania. Bo ja zabieram się do tego tak, że przy f(A) x będzie należeć do przedziału [0,1), a y [0,1]. I nie wiem co z tym dalej zrobić :<
ODPOWIEDZ