Rozłóż wielomian na czynniki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
carniveau
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:39

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: carniveau »

Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)= (x^2 + 2x)^2 +4(x^2 +2x) -12
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x^2 + 2x=t\)
\(W(t)=t^2+4t-12\)

\(\Delta=64\\
t_{1}=-6\\
t_{2}=2\)


\(W(t)=(t-2)(t+6)\\
W(x)=(x^2 + 2x-2)(x^2 + 2x+6)\)


I znowu delta i pierwiastki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
carniveau
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:39

Post autor: carniveau »

Serdecznie dziekuje
ODPOWIEDZ