Obliczyć granice funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
grzesiek1992
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 18 mar 2009, 16:59
Podziękowania: 38 razy

Obliczyć granice funkcji

Post autor: grzesiek1992 »

1. \(\lim_{x\to 0} \frac{tgx-sinx}{x^3}\)

2. \(\lim_{x\to 0} \frac{ln(1+x)}{x}\)

3. \(\lim_{x\to \infty } \frac{2x+1}{2x-5}^x\)

4. \(\lim_{x\to e} \frac{lnx^3-3}{x-e}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

1.
\(\lim_{x\to 0} \frac{tgx-sinx}{x^3}=\lim_{x\to 0} \frac{tgx-sinx}{x^3}=\lim_{x\to 0} \frac{ \frac{sinx}{cosx} -sinx}{x^3}=\lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x} \cdot \frac{ \frac{1}{cosx} -1}{x^2}=\lim_{x\to 0} \frac{ 1-cosx}{x^2cosx}=
\lim_{x\to 0} \frac{ 1-cos^2x}{x^2cosx(1+cosx)}= \lim_{x\to 0} \frac{ sin^2x}{x^2cosx(1+cosx)}=\lim_{x\to 0} \frac{ 1}{cosx(1+cosx)}= \frac{1}{2}\)


no i wyszło :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

2.
\(\lim_{x\to 0} \frac{ln(1+x)}{x}=^H \lim_{x\to 0} \frac{ \frac{1}{x+1} }{1}=1\)

To jest trochę nieelegancko (bo z reguły de l'Hospitala) ale krótko . Może być?
grzesiek1992
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 18 mar 2009, 16:59
Podziękowania: 38 razy

Re: Obliczyć granice funkcji

Post autor: grzesiek1992 »

Niestety, reguły de l'Hospitala jeszcze nie znam, a granicę muszę policzyć. Da radę jakoś inaczej?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zgaduję , ze miało być tak:

3.
\(\lim_{x\to \infty } \left( \frac{2x+1}{2x-5}\right) ^x\) i wtedy :
\(\lim_{x\to \infty } \left( \frac{2x+1}{2x-5}\right) ^x=\lim_{x\to \infty } \left( 1+\frac{6}{2x-5}\right) ^x= \left[2x-5=t\\x= \frac{t+5}{2} \right]=\lim_{t\to \infty } \left( 1+\frac{6}{t}\right) ^{ \frac{t+5}{2}}= \left(e^6 \right)^{ \frac{1}{2}}=e^3\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granice funkcji

Post autor: radagast »

grzesiek1992 pisze:Niestety, reguły de l'Hospitala jeszcze nie znam, a granicę muszę policzyć. Da radę jakoś inaczej?
Musi się dać ale to potem , bo idę zrobić obiad
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

2.
\(\lim_{x\to 0} \frac{ln(1+x)}{x}=\lim_{x\to 0} \frac{1}{x} ln(1+x)=\lim_{x\to 0} ln(1+x)^{ \frac{1}{x}}= \left[ \frac{1}{x}=t\\ \lim_{x\to 0}t= \infty \right] =\lim_{t\to \infty } ln \left( (1+ \frac{1}{t} )^{ t}\right) =lne=1\)

No i wyszło :D
ODPOWIEDZ