Matura MAJ 2009 Matematyka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Artystów na polskim też się poznaje( ja miałem lekcje dotyczące kierunków artystycznych, analizowaliśmy dzieła malarskie itp. Nie było ich dużo, bo wiadomo-program goni, ale jakieś pojęcie się ma. Wynalazcy polscy? Wiele nie byłoby do nauki :)
A bohaterowie historyczni to na historii raczej?
jeszcze o ten cytat zahaczę, jakieś pojęcia się ma o malarzach, to powinno się też mieć jakieś pojęcie o pisarzach

pisząc o wynalazcach bardziej mi chodziło o ludzi, którzy coś sensownego wnieśli do świata, np taki pan Banach, czy maturzyści teraz o nim coś wiedzą?
arek1713
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2009, 14:12
Podziękowania: 7 razy

Post autor: arek1713 »

zaqzaq69 pisze:
"Matematyka poziom rozszerzony, przykładowe odpo..
kasidelvar 13.05.09, 15:23 Odpowiedz

5 - zadanie z królem

k + [2*25 + (n-1)2]n/2 - 50n >= 1
z tego wyliczamy wyrażenie, i liczymy delte uzależnioną od k, delta musi być mniejsza lub równa 0 aby nierówność była zawsze prawdziwa.
k=170, dzień 13.

"
Może ktoś mi wyjaśnić sposób rozwiązania tego zadania ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zmienna "n" traktowana jest podobnie jak "x" w nierównościach
trzeba wszystko wymnożyć i to co stoi przy "n^2" jest współczynnikiem "a", przy "n" stoi "b" itd

delta = ... (cos tam, bedzie tutaj też "k") <= 0

wyjdzie jakis przedział zmiennej "k", wybieramy najmniejsza wartosc z tego przedzialu

a dzien 13 mozna obliczyc obliczac wsp. X wierzcholka paraboli ze zmienna "n" = -b / 2a (nie ma tam zmiennej "k" wiec mozna juz na samym poczatku wyznaczyc)
arek1713
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2009, 14:12
Podziękowania: 7 razy

Post autor: arek1713 »

aha a mozesz mi wyjasnic skad wziela sie ta nierownosc ? nie wiem jak ktos ja ulozyl :/
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

k + [2*25 + (n-1)2]n/2 - 50n >= 1

k - na poczatku bylo k monet
[2*25 + (n-1)2]n/2 - suma ciagu arytm. gdzie a1 = 25, r = 2, n - ilosc dni
50n - ilosc dni pomnozone przez 50, czyli tyle monet przez n dni zabral krol
>= 1 - ilosc monet wieksze lub rowna 1, mozna tez zapisac > 0 (nie sprawdzalem ktore latwiej do policzenia)
arek1713
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2009, 14:12
Podziękowania: 7 razy

Post autor: arek1713 »

Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
lazurexxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 mar 2009, 20:48

Post autor: lazurexxx »

anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

super.... wreszcie :)
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

całkiem przyzwoite te klucze... :)
gaulo90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 29 mar 2009, 15:35

Post autor: gaulo90 »

Wg mnie klucz z matmy kijowy , myslalem ze dostane jakiegos punkta z tym ciagiem...
bartek05
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2009, 22:42

Post autor: bartek05 »

Kurde, po co oni dają ten klucz tyle czasu po maturze. Teraz tylko wiekszy stres przed wynikami, przez wielokroten analizowanie tego klucza i probach przypomnienia sobie co się napisało. Przed kluczem liczylem sobie 75% (Rozsz), teraz mysle 64-72. Moglo byc o wiele lepiej ale na szczescie anglik R 92%.

A wy spinacie przed 30 czerwca? :P
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ja np. zrobilam bzdurny blad z rysowaniem prostych w pierwszym - ale poleci tylko 1 punkt...

zrobilam znaczne bledy w skarbcu i tym ciagu geometrycznym, ale wpadnie na 11 punktow mozliwych chyba 4 albo 5...

przed zobaczeniem klucza modlilam sie 70%, teraz mysle ze bedzie 80 :)
bartek05
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2009, 22:42

Post autor: bartek05 »

Hmm jeszcze takie pytanie: czemu w tym kluczu od CKE w zad 5 (to z B i A) jak zaczynają dowód od B to tam jest 3 do dwóch pierwiastków z trzech a nie z dwoch? :P
Stary
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 12 lis 2008, 15:01

Post autor: Stary »

Kur, jak ktoś zrobił błąd na początku zadania to ma za nie 0 jeśli reszta jest poprawnie matematycznie?
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

zalezy w jakiej konkretnie sytuacji, ale przewaznie jakies punkty sie otrzyma...
ODPOWIEDZ