Matura MAJ 2009 Matematyka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

czym się przejmujecie?
każdy pisał tą samą maturę i jeśli była trudna to dla każdego
miejsca na uczelniach muszą zostać zapchane jak nie tymi "minimum 80%" to tymi "minimum 60%"
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Moja córka też ma do mnie pretensje, że jest młodsza od swojego kuzyna (on wszystko robi i umie szybciej), ale zawsze jej tłumaczę, że będzie za to dłużej żyła.
pp3088
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:29

Post autor: pp3088 »

Jacket90 pisze:prosta, prosta była.... ale głupie zadanie ze skarbcem i 3 małe błedy w innych bedą mnie troche kosztowac :( u mnie od 76-82% z tego co liczyłem.... mogło byc lepiej
I to była prosta? Prosta by była jakbyś uzyskał ponad 90% ; )

Macie racje, mieszają z tym programem. Limesy wyrzucone, schemat bernoulliego też(banalne punkty idą z takich zadań).

Ja zrobiłem strasznie głupie błędy, aż mi wstyd będzie wynik otrzymać - koło 70%, eh, tyle nauki można powiedzieć zaprzepaszczone. To już Wasze matury szły mi przeważnie lepiej. Głupi stres mnie zżarł. Tak szczerze matura średnio trudna, ale w porównaniu do 2008 trudna, nawet bardzo.
Nie ma jednak co dramatyzować, z historii podstawowej ludzie wychodzili załamani, że nie zdadzą. Natomiast jak patrzyłem fizyka rozszerzona całkiem nienajgorsza.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Widać że poziom w tym roku bardzo zróżnicowany w poszczególnych przedmiotach, np. taki polski. Ogólnie poziomy egzaminów powinny być takie że wyniki są rozsiane po całym zakresie punktowym, a nie skoncentrowane w jednym wąskim przedziale typu 80-100%.

Wiadomo, każdy ma ambicje na najlepszy wynik, tylko że ten wynik powinien być odzwierciedleniem pracy a nie szczerych chęci.
Kuba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2009, 16:17

Post autor: Kuba »

Ponawiam moje pytanie, i kogoś tu jeszcze kto o to pytał.

Zrobił ktoś zadanie ze styczną z tg alfa= a? Można tak było zrobić? Ja zrobiłem, ale wynik wyszedł mi oczywiście zły. Nie wiecie co może być przyczyną?
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

policzyłem sin promienia do odcinka który się równał 4 z tego wyszło że kąt ostry w trójkącie prostokątnym, ale nie ten przy środku równa się 30, obok był taki sam trójkąt, więc kąt nachylenia prostej którą trzeba było znaleźć to 30st. - tg30 i z tego a. Ale ten wynik jest zły, nie wiecie może czemu? (opisałem dość chaotycznie, nie wiem czy da się to zrozumieć)
Po pierwsze, ta prosta jest nachylona do osi OX pod kątem rozwartym, więc 30 stopni jest w ogóle nierealne. A poza tym, to coś musiałeś i tak uproscic sobie, bo nie wydaje mi się, zeby w tym zadaniu dało się coś pokombinować z kątem nachylenia prostej do osi. Ja nie widzę takiej możliwości.
witia1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2009, 08:10

Post autor: witia1990 »

Ja mam do was pytanie? -Z tym skarbcem oczywiście.Jeżeli rozwiazalem to bez funkcji kwadratowej, ale napisalem i obliczylem ,ze liczba monet w skarbcu bedzie sie zmniejszac tylko do 13 dnia a pozniej już bedzie wzrastac, czyli musi byc wiecej niz 1 a te minimlana liczbe k napisalem w ten sposob:
k+(-25-23-21-19*17-..-1)>=1(bo po co brac pod uwage dodatnie jak mam znalezc minimalna liczbe)
poxniej k>= 1+(25+23+..+1)=> k>=170, ale k ma byc minimalne więc k=170
a ten dzine juz wlaściwie wczescniej znalazlem , ze to bedzie 13 to uznaja mi to zadanie czy nie? bo nie wiem w końcu?
zagiel232323
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 maja 2009, 11:18

Post autor: zagiel232323 »

Jak w zadaniu 7 o ciągu dałem założenie ze {q}<1 czyli wynikalo by z tego ze to ciąg zbieżny , no a potem liczylem i q wyszlo mi 4 to uznają mi to zadanie?? tak samo w ostatnim jak źle obliczylem cos i potem podstawialem złą wartośc ale do dobrego dzialania bedzie coś z tego??? :D prosze o odpowiedzi:D
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

witia1990 pisze:Ja mam do was pytanie? -Z tym skarbcem oczywiście.Jeżeli rozwiazalem to bez funkcji kwadratowej, ale napisalem i obliczylem ,ze liczba monet w skarbcu bedzie sie zmniejszac tylko do 13 dnia a pozniej już bedzie wzrastac, czyli musi byc wiecej niz 1 a te minimlana liczbe k napisalem w ten sposob:
k+(-25-23-21-19*17-..-1)>=1(bo po co brac pod uwage dodatnie jak mam znalezc minimalna liczbe)
poxniej k>= 1+(25+23+..+1)=> k>=170, ale k ma byc minimalne więc k=170
a ten dzine juz wlaściwie wczescniej znalazlem , ze to bedzie 13 to uznaja mi to zadanie czy nie? bo nie wiem w końcu?
Uwierz, że chyba nikt tu nie wie jakie będą dokładnie kryteria oceny, więc ciężko powiedzieć. :wink: Jednakże ja to zadanie liczyłem podobnie, przynajmniej pierwszą część. Też gdzieś tam już w zapisach miałem po drodze, że 13 dzień to ten, w którym liczba monet jest najmniejsza, bo potem ciąg sobie rośnie.. Ale wolałem to jeszcze zapisać dodatkowo, żeby pozostawić mniej wątpliwości. Możliwe, że to, co masz będzie wystarczające. W przykładowych rozwiązaniach na onecie też nie wyznaczali tego z funkcji kwadratowej. Myślę, że w schemacie będzie, albo jak nie będzie, to dopiszą, kilka możliwych sposobów podejścia do zadania. Ale to tylko moje przypuszczenia.
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

zagiel232323 pisze: w ostatnim jak źle obliczylem cos i potem podstawialem złą wartośc ale do dobrego dzialania bedzie coś z tego??? :D prosze o odpowiedzi:D
Myślę, że powinieneś dostać punkty, bo ten błąd nie uprościł Ci dalszych kroków w zadaniu. W kluczu pewnie będzie coś a'la "zastosowanie twierdzenia cosinusów w trójkącie.." "zaznaczenie przekroju..." , a za to, jeśli masz dobrze, punkty się należą.
gaulo90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 29 mar 2009, 15:35

Post autor: gaulo90 »

No ja niestety zawalillem ta mature,chociaz naprawde bardzo ciezko sie przygotowywalem :(
Nie wiem co teraz mam ze soba zrobic ,bo praktycznie przez ta mature zniszczylem swoje wszystkie plany i bede mial rok w plecy :oops:

Mam 2 pytania:
- Dopiero za rok jest mozliwosc poprawy egzaminu?czy mozna wystapic do cke o jakis szybszy termin?
-Czy piszac poprawe bede musial pisac wg wymogow 2010 czy moze wg wymogow ktore byly w tym roku?
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

gaulo90 pisze:No ja niestety zawalillem ta mature,chociaz naprawde bardzo ciezko sie przygotowywalem :(
Nie wiem co teraz mam ze soba zrobic ,bo praktycznie przez ta mature zniszczylem swoje wszystkie plany i bede mial rok w plecy :oops:

Mam 2 pytania:
- Dopiero za rok jest mozliwosc poprawy egzaminu?czy mozna wystapic do cke o jakis szybszy termin?
-Czy piszac poprawe bede musial pisac wg wymogow 2010 czy moze wg wymogow ktore byly w tym roku?
No poprawki to są generalnie w sierpniu już, ale na studia już ciężko się raczej załapać. A matura zdawana w 2010 roku to na bazie wymagań na rok 2010. Więc na rozszerzony chyba wraca sporo z tego, co odeszło, o ile mnie pamięć nie myli.
gaulo90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 29 mar 2009, 15:35

Post autor: gaulo90 »

Tyle,ze ja zdalem wiec w sierpniu nie ma szans zdawac :/
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

A no rzeczywiście, poprawki przecież są dla tych, którzy matury nie zdali...
Kuba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2009, 16:17

Post autor: Kuba »

czachur pisze:
policzyłem sin promienia do odcinka który się równał 4 z tego wyszło że kąt ostry w trójkącie prostokątnym, ale nie ten przy środku równa się 30, obok był taki sam trójkąt, więc kąt nachylenia prostej którą trzeba było znaleźć to 30st. - tg30 i z tego a. Ale ten wynik jest zły, nie wiecie może czemu? (opisałem dość chaotycznie, nie wiem czy da się to zrozumieć)
Po pierwsze, ta prosta jest nachylona do osi OX pod kątem rozwartym, więc 30 stopni jest w ogóle nierealne. A poza tym, to coś musiałeś i tak uproscic sobie, bo nie wydaje mi się, zeby w tym zadaniu dało się coś pokombinować z kątem nachylenia prostej do osi. Ja nie widzę takiej możliwości.
Ale to był tg (180 - 30) czyli - tg 30.
ODPOWIEDZ