Granice ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JJ35
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 22 mar 2011, 13:20
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Granice ciągu

Post autor: JJ35 »

\(\lim_{x\to \infty }(1+ \frac{3}{x})^x\)
\(\lim_{x\to \infty }(\frac{x+1}{x-3})^x\)
\(\lim_{x\to \infty }( \frac{x^2+3}{x^2+7} )^x^2\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Granice ciągu

Post autor: Lbubsazob »

W każdej z tych granic mamy symbol nieoznaczony typu \(1^\infty\), więc trzeba skorzystać z twierdzenia o liczbie \(e\).

Zad. 1
\(\lim_{x\to \infty } \left( 1+ \frac{3}{x} \right) ^x=\lim_{x\to \infty } \left[\left( 1+ \frac{3}{x} \right) ^x \right]^{ \frac{x}{3} \cdot \frac{3}{x}}=e^3\)
bo \(\lim_{x\to\infty} \left( 1+ \frac{3}{x} \right) ^{ \frac{x}{3}}=e\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Granice ciągu

Post autor: Lbubsazob »

Zad. 2
\(\lim_{x\to \infty } \left( \frac{x+1}{x-3} \right)^x=\lim_{x\to \infty } \left( \frac{x-3+4}{x-3} \right)^x=\lim_{x\to \infty } \left(1+ \frac{4}{x-3} \right)^x=\lim_{x\to \infty } \left[\left(1+ \frac{4}{x-3} \right)^x \right]^{ \frac{4}{x-3} \cdot \frac{x-3}{4}} = \\ = e^{\lim_{x\to \infty } \frac{4x}{x-3}} =e^4\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Granice ciągu

Post autor: Lbubsazob »

Zad. 3
\(\lim_{x\to\infty} \left( \frac{x^2+3}{x^2+7} \right)^{x^2} = \lim_{x\to\infty} \left( \frac{x^2+7-4}{x^2+7} \right)^{x^2} =\lim_{x\to\infty} \left( 1+\frac{-4}{x^2+7} \right)^{x^2} =\lim_{x\to\infty} \left[\left( 1+\frac{-4}{x^2+7} \right)^{x^2}\right] ^{ \frac{x^2+7}{-4} \cdot \frac{-4}{x^2+7}} = \\ =e^{ \lim_{x\to \infty} \frac{-4x^2}{x^2+7}}=e^{-4}\)
ODPOWIEDZ