Wielomiany-parametry

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-Klaudia-
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 02 paź 2010, 20:11
Podziękowania: 71 razy
Płeć:

Wielomiany-parametry

Post autor: -Klaudia- »

Dla jakich wartości parametru m i n wielomian \(W(x)=x^4+(m+n)x^3+(m-n)x^2+(m^2+2n-1)x+m+2n+4\) jest podzielny przez trójmian \(P(x)=x^2-2x+1\)?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(W(x)=x^4+(m+n)x^3+(m-n)x^2+(m^2+2n-1)x+m+2n+4\)

\((x^2-2x+1)(x^2+ax+m+2n+4)=W(x)\\x^4+(a-2)x^3+(m+2n+4-2a+1)x^2+(-2m-3n-8+a)x+m+2n+4\)

\(\{a-2=m+n\\m+2n+4-2a+1=m-n\\-2m-4n-8+a=m^2+2n-1\)

\(a=m+n+2\\\{m+2n+4-2m-2n-4+1=m-n\\-2m-4n-8+m+n+2=m^2+2n-1\)

\(\{n=2m-1\\m^2+m+5n+5=0\)

\(m^2+m+5(2m-1)+5=0\\m^2+11m=0\\m(m+11)=0\\m_1=0\ \vee\ m_2=-11\\n_1=-1\ \vee\ n_2=-23\)

\(\{m=0\\n=-1\) lub \(\{m=-11\\n=-23\)
ODPOWIEDZ